Our Blog

5 Tanda-Tanda Menunjukkan Anda Perlu Menukar Telefon Pintar Anda

Tidak mungkin ada teknologi lain yang penting bagi kehidupan seharian anda selain daripada telefon pintar anda. Telefon pintar inilah membuat anda sentiasa berhubung, pembantu anda ketika berkerja dan ia mengandungi semua data penting anda. 

Apabila anda membeli telefon pintar baru, anda menjangkakan ia akan bertahan lama. Namun,anda akan menyedaritelefon anda mulai hilang bersinar, tidak kira seberapa baik anda menjaganya. Itulah sebabnya penting untuk memiliki telefon pintar yang terkini (walaupun tidak semestinya paling mahal) yang anda dapat.

Berikut adalah beberapa tanda anda perlu menukar telefon pintar anda:

 

1. Skrin menunjukkan garis menegak atau tidak normal

Sekiranya skrin anda buat hal seperti ini, mungkin sudah tiba masanya untuk mengganti telefon pintar anda. Kita semua tahu bahawa skrin adalah salah satu komponen telefon pintar yang paling mudah rosak. Tetapi jika telefon anda mula menunjukkan garis atau jalur menegak di seluruh skrin, atau skrin berkelip-kelip, itu adalah tanda amaran yang besar. 

2.Touchscreen menjadi sangat perlahan

Tanda lain yang berkaitan dengan skrin sudah tiba masanya untuk mengganti telefon anda? LCD menjadi sangat lambat untuk bertindak balas. Contohnya telefon tidak cepat menangkap cap jari anda dan anda perlu menekan dengan lama sekali untuk swipe dan scrol ke atas……Bukan sahaja mustahil untuk menyelesaikan apa-apa pada telefon dengan skrin telefon yang perlahan, tetapi juga merupakan tanda yang boleh dipercayai bahawa peranti sedang merosot.

 

3.Power button berhenti berfungsi

Sebilangan besar telefon pintar moden mempunyai beberapa butang. Power button yang tidak berfungsi tidak semestinya menjadi tanda bahawa telefon anda hampir mati. Tetapi jika anda tidak dapat menghidupkan atau mematikan telefon, ia tidak akan mudah digunakan (terutamanya jika tidak mematikan dan anda tidak boleh menghidupkannya semula). 


4.Telefon pintar anda tiba-tiba dimatikan berulang kali dan dinyalakan semula

Sebilangan besar pengguna telefon pintar telah menutup telefonnya tanpa diduga. Ia berlaku sekali-sekala. Tetapi ia menjadi kebimbangan jika ia berlaku berulang kali. Ini sering menunjukkan masalah pada bateri. Anda harus mengambil telefon untuk melihatnya. Anda mungkin mempunyai beberapa pilihan: Ganti bateri, atau ganti telefon. Beberapa telefon mempunyai bateri yang mudah diganti, sementara yang lain tidak perlu.

5. Jangka hayat bateri tidak cukup lama untuk menghabiskan separuh hari anda

Stress sebab terpaksa mengecas telefon pintar anda tiga empat kali sehari?..Itulah tanda telefon anda semakin tua. Anda harus mempertimbangkan sama ada mengganti bateri atau mengganti telefon sama sekali.

One Comment

  1. A WordPress Commenter

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *